در این بخش چند گپ با موافقین و مخالفین تخریب تندیس عبدالعلی مزاری دارم!
با ما کج و با خود کج و با خلق خدا کج / آخر قدمی راست بیا، ای همه جا کج
با وقوع 7 ثور 1357 و 8 ثور 1371 و دههی هشتاد ماستر پلان دوران محمد ظاهرشاه و محمد داود خان تطبیق نشد.
ماستر پلان 25 سالهی شهرکابل اولین بار سال 1340 خورشیدی دوران سلطنت محمد ظاهرشاه پیشنهاد شد و اما برای اجرایی شدن آن اقدام عملی نشد، مجدداً در سال 1352 خورشیدی در زمان جمهوریت به ریاست سردار محمد داود خان، دکتر غلام سخی نورزاد ماستر پلان شهر کابل را طراحی و او در میان شهردارها عنوان شهردار برتر را به خود اختصاص داد و از سوی روزنامه پامیر لقب مرد آهنین شهر کابل به وی داده شد.
در دوران ریاست جمهوری حامد کرزی، زمانِ که دکتر غلام سخی نورزاد شهردار کابل معرفی شد بود و من نیز براساس تقاضای نورزاد در شهرداری کابل مسئولیت داشتم، تفصیلاً در باره ساختار شهرداری کابل کتابی را با عنوان: «شهرداری کابل در چنبره مافیا» نوشتم و از کارکرد 36 شهردار کابل، 15 ریاست مرکزی و 22 ریاست نواحی و مسئولیت مسئولین اداری و اجرایی آن تفصیلاً شرح دادم.
دکتر نور زاد در تطبیق پلان شهری با موانع زورگویان خم به ابرو نیاورد و صادقانه تلاش کرد، مافیای ذر و تزویر چنبره زده بودند، اما نورزاد در برابر زمین خواران و صاحبان شهرکهای فاقد ماستر پلان شهری با توطئه این مرد آهنین را احمدضیا مسعود همزمان با سفر کرزی به هند از مسیر شان کنار زد، زورمندان و مافیای قدرت حتی پارکهای تفریحی را بلند منزل ساختند، سیاسیون غرب کابل در تطبیق پلان سرک 60 متره دشت برچی به 40 متره رساند.
در مسیر سرک جدید پل سرخ تا پل سوخته نزدیک به دوصد خانه مسکونی، دو مارکیت تجارتی، قبرستان و زیارت که قدامت تاریخی داشت به شمول چوک که بنام مزاری بود شامل نقشه سرک میشد که بدون تخریب تطبیق آن امکان نداشت، یک عده احساساتی شده من از واکنش چند نفر نام میبرم:
- دکتر صادق مدبر؛ رئیس اداره امور در زمان جمهوریت، جای تعجب اینکه، مدبر در زمان جمهوریت چگونه ریاست کرد و معروف است که مسجد خراب و راه آباد شود.
- محمد حسین فیاض؛ خود را تاریخ نویس میگیرد، او و جعفر عطایی به باورهای هزارهها توهین میکند، به مقدسات مذاهب، مخصوصاً به مقدسات اهل تشیع، این شیخ مفلوک شعر میگه: اگر چوک تورا کردند تخریب / یقیناً گور خود کندهست طالب
- واعظ زاده بهسودی مرجع وندی در پیامی به مناسبت، تغییر نام مصلای خاتم الانبیا(ص) واکنش نشان میدهد و مزاری را بالاتر از پیامبراسلام(ص) میداند و مینویسد: شهید مسعود نماد قوم تاجیک؛ شهید عبدالحق نماد قوم پشتون؛ شهید مزاری نماد قوم هزاره…
آخر چرا اینها بخاطر عملی شدن ماستر پلان با احساسات مردم بازی میکنند و میگویید: تخریب تندیس مزاری توسط نظام انسانستیز، مزاری سردار مقاومت غرب کابل، مزاری نمادی از وحدت ملی، نمی دانم مزاری را از قلب میلیونها انسان عدالت خواه بیرون آورده نمیتوانند. این اقدامات تان برای هزاره خیلی خطرناک هست، مردم نباید هزاره را به آیینه مزاری ببینند، مزاری یعنی جنگ، خشونت، جنایت و بد بختی. مزاری بالاتر از مسجد است، وقتی بخاطر آباد کردن راه مسجد خراب شود، مزاری کیست؛ و این موجودات قرن 21 به هیچ چیز باور ندارند و هرگز از وحشت و دهشت دست بردار نیستند…
مزاری برای چه این قدر به مزاری قداست میدهند مگر درجهی تحصیل داست؟ بیچاره امضا را هم بلد نبود. مگر جهاد کرد، در دههی هفتاد از دیمزنگ پیش رفته نمیتوانیست، اگر دههای شصت و هفتاد کشتار هزارههات و کابل را محاسبه کنیم حدود 80 هزار انسان را به خاطر مقام کشت، یک روز هم از مقام دبیر حزب وحدت پایین نیامد، یگعده به او مقام امام را میدهند.
خلیلی، محقق، دانش مدبر مرد بود، همانطوری که برای کوبیدن رقبای خود در ۲۰ سال جمهوریت از مزاری به عنوان سوته چوب بکار میگرفتند و اینها با تمام امکاناتِ که از بیتالمال در اختیار داشتند، حتی زمین قبر مزاری را استملاک نتوانستند و رضایت مالکان آن را به دست نیاوردند. حدود پنجاه جریب زمین را غصب کردند، محدودهی قبر مزاری حدود یک جریب مربوط مرحوم حسین داد و غلام حیدر از هزارههای مزاراست که هردو برادر در شهر قم ایران زندگی میکردند، حسین داد یکبار در شهر مزار رفت و کلنگرا گرفت و میخواست قبر مزاری را تخریب کند، اما با زورگویی محقق رو بهرو شد. شنیدم که آنها در این روزها به حاکمیت فعلی شکایت درج کردند که زمین ما را غصب کردید، سرور دانش ۲۲ میلیون افغانی برای درمان بواسیر خود از کُد اختصاصی ۹۱ هزینه دریافت کرد.
تنها مصرف امنیتی پیروان مزاری هرکدام در زمان جمهوریت سالانه چهارملیارد افغانی میشد، میراث بجامانده شان تانک تیل، تالار عروسی، قصرسازی و شهرک سازی است.
منبع: برنامه زنده در صفحه فیسبوک محمد علی مقدسی