قبل از ظهر پنج شنبه ۱۱ سنبله ۱۳۹۵ خورشیدی، همایشی تحت عنوان «چهرهی ماندگار» به منظور گرامیداشت از کارنامه و شخصیت سترجنرال مرحوم سیدحسین انوری به همت «سازمان جهاد فرهنگی» یک نهاد فرهنگی و سیاسی با حضور چهرههای دینی، سیاسی و فرهنگی در کابل برگزار شد.
سخنرانان این همایش، انوری را چهره ممتاز جهاد و ابرمرد جهاد و مقاومت مردم افغانستان خوانده که در زمان جهاد در بیش از ۲۰ ولایت کشور پایگاه نظامی ایجاد کرده و فعالیت های فرهنگی و خدمات اجتماعی در مناطق مختلف کشور داشت و در این مراسم سخنرانان مجلس هریک؛ آیت الله صالحی مدرس، معاون شورای علمای شیعه و مشاور ریاست جمهوری، حجج اسلام؛ سید جعفرعادلی حسینی، رئیس سازمان جهاد فرهنگی و کمیسیون ارتباطات شورای اخوت اسلامی، داکتر سید محمد علی جاوید صدر اعظم سابق افغانستان و مشاور ریاست جمهوری، داکتر مجددی پسر ارشد حضرت صبغت الله مجددی، سید خلیل الله انوری رییس شورای رهبری حزب حرکت اسلامی مردم افغانستان پیرامون شخصیت و جایگاه آقای انوری در دوران جهاد و مقاومت و همچنان پس از اجلاس بن و حکومت جمهوری اسلامی افغانستان صحبت نمودند.
حجت الاسلام والمسلمین سید جعفرعادلی«حسینی» رئیس سازمان جهاد فرهنگی، هدف از برگزاری این همایش را یادآوری و تقدیر از کارنامه سیاسی فرهنگی و اجتماعی سترجنرال سید حسین انوری عنوان کرد.
رئیس سازمان جهاد فرهنگی افزود: سازمان جهاد فرهنگی از این پس در نظر دارد که از کارنامه های سیاسی، فرهنگی، و اجتماعی بزرگان و مفاخر گذشته و حال تجلیل و تقدیر بعمل آورند.
وی اضافه کرد: اخیرا با همکاری و همیاری فرهنگیان، مخصوصا نسل جوان، تلاشی صورت گرفت تا به منظور ترویج ارزش های دینی و ملی، مبارزه با فرهنگ وارداتی بیگانه، یاد بود از شخصیت و کارنامه های پیشکسوتان جهاد و شهادت، مشاهیر و مفاخر گذشته و حال افغانستان «سازمان جهاد فرهنگی» شکل گرفته که اهداف و برنامه های سازمان طی فراخوان و معرفی آن نهاد فرهنگی و سیاسی تفصیلا تذکر داده شده و امید واریم که همکاران ما در این راستا گامهای موثر و مفیدی را بردارند.
وی درباره فعالیت های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی انوری گفت: فعالیت های مرحوم سید حسین انوری درعرصه های مختلف تاثیرگذار بود و در زمان جهاد با درایت، شجاعت و ابتکار عمل در حدود ۲۰ ولایت کشور پایگاه نظامی ایجاد کرده بود و هدف انوری در این مناطق دفاع از ارزشهای اسلامی بود.
عادلی حسینی، رئیس کمیسیون ارتباطات شورای اخوت اسلامی در رابطه با نقش مبارزاتی انوری در عصر جهاد گفت: انوری پس از کودتای هفتم ثور و استقرار نظام دموکراتیک خلق، وظیفۀ حکومتی را ترک گفت و به صف مخالفان رژیم کمونیستی پیوست. همزمان با آغاز خیزش سراسری مردم افغانستان علیه رژیم خلق در بهار سال ۱۳۵۸، او در زمرهی پیشگامان قیام و نهضت دینی و مردمی قرار گرفت و با تشکیل حزب حرکت اسلامی زیر نام «شورای ولایتی کابلِ» در پایتخت با عملیات چریکی در میدان های نبرد علیه حکومت وقت و متجاوزین روسی ازخود شجاعت و رشادت ها نشان داد. ساحه فعالیت های جهادی خویش را به مناطق میدان، پروان، لوگر، جاجی ولایت پکتیاء(پایگاه خاتم الانبیاء) و نقاط دیگر کشور توسعه داد و همکاری های وسیع و گسترده با مجاهدین داشت. به همین دلیل مسوولیت نظامی حرکت اسلامی به ایشان محول گردید.
عادلی مرحوم انوری را در بُعد فرهنگی و خدمات اجتماعی در دوران جهاد و مقاومت با ایجاد و راه اندازی کلینک ها، مدارس، کتابخانه و چاپ و نشر نشریههای متعدد چهره فعال و موثر در داخل و میان مهاجرین خارج از کشور خوانده و اظهار داشت: مرحوم انوری در همین مقطع، تشکیلات منظم نظامى تحت عنوان «غُند حضرت مهدى(عج)» را در درّهی سنگلاخ ایجاد و سازماندهى نمو و در قرارگاه مرکزی و پایگاههاى فرعیِ تشکیلات مذکور علاوه برفعالیتهاى نظامى و رزمی، مجاهدتهای فرهنگى و فکری و تبلیغی، مخصوصا زمینه ی برگزاری اولین نماز عبادی، سیاسی جمعه توسط علمای جید کشور را نیز ساماندهی نمود. همچنان نشریاتی از قبیل: پیام سنگر، پیام شهداء، فریاد اسلام، مسئولیت زن مسلمان و … از بخش فرهنگى «غُند حضرت مهدى(عج)» چاپ و منتشر میگردید ونیز اقدام به راهاندازى یک استیشن رادیویی با فرکانس و موج کوتاه به نام «رادیو صداى کابل» مبادرت کرد که تا پیروزى مجاهدین به فعالیتِ رسانهی خود ادامه مىداد.
حسینی در بخش دیگر از سخنانش انوری را مردِ رزم، تدبیر و سیاست خوانده و افزود: بعد از شکست و فروپاشیِ رژیم کمونیستی، نظامیان حرکت اسلامی به رهبری انوری بزرگ، جزو اولین نیروهایی بودند که وارد پایتخت کشور شدند و کنترل بخشهای مهمی از کابل (مانند تپهی استراتژیک اسکاد) را در اختیار گرفتند و مرحوم انوری عضویت «کمسیون دفاع و امنیت کابل» را احراز نمود و سپس عضو «شورای عالی دولت اسلامی افغانستان» و در عین زمان به حیث وزیر «کار و امور اجتماعی» دولت اسلامی افغانستان نیز ایفای وظیفه مینمود وشبانه روز برای تامین صلح و امنیت ومحو جنگ ونفاق داخلی کوشید.
او همچنین به دوره مقاومت، سیاست ورزی و دولتمداری مرحوم آقای انوری اشاره نمود و گفت: مرحوم انوری در دوران مقاومت علیه پیشرویهای جریان طالبان به مدت دو سال، ماشین جنگی طالبان را در جبهات مربوط خویش زمین گیر نمود و پس از فروپاشی گروه طالبان و حضور جامعهی جهانی در افغانستان و شکلگیری روند سیاسی به منظور دولتسازی و تأمین ثبات، مرحوم انوری بار دیگر به دنیای سیاست و مدیریت گام نهاد. فعالانه در اجلاس «بن» که سرآغاز فصل نوین در تاریخ کشور ما بود، مشارکت داشت و سمت وزارت زراعت را احراز نمود؛ سپس در دوران حکومت انتخابی به صفت والی کابل ایفای وظیفه نمود. آنگاه به غرب کشور رفت و مسئولیت ولایت هرات را به عهده گرفت و مصدر خدمات ارزنده برای مردم شریف هرات گردید.
وی با بیان اینکه انوری مدافع فرهنگیان بود تصریح کرد: راه انوری راه خدمت به دین و کشور بود که باید ادامه یابد، زیرا مرحوم انوری به منظور گسترش فعالیت فرهنگی و ارزشی، مخصوصا فرهنگ «پژوهش» درجامعه وارج نهادن به مقام شامخ «اهل قلم»، اهمیت و ارزش فوق العاده قائل بود و اهل قلم را مورد حمایت های مالی خویش قرار می داد.
او برای حمایت مالی در راستای فعالیت های فرهنگی و ارزشی و تقویت باورهای دینی و ملی در بخش از وصیت نامه اش جهت پرداخت هزینه ی فعالیت های دینی و فرهنگی را درج وصیت نامه نموده و طبق وصیت، وی هزینه ی را برای تقویت فعالیت های فرهنگی، تبلیغ ارزشهای اسلامی و جهادی در نظر گرفته است.
او نیز از عصر جهاد تا قبل از وفاتش علاقمند مطالعه و تحقیق بود، مدافع فرهنگیان و اهل قلم بود و دانش را دوست داشت و اخیرا سه عنوان کتاب وی در دوران بیماری که در کشور هندوستان بیستری بود نوشته و به دست نشر سپرده شد و مجموع آثار مرحوم انوری در دوره های مختلف به ۱۲ نسخه می رسد و او به همین سبب و نیز فرا قومی و منطقوی عمل نمودن و اندیشیدن به فعالیت های فرهنگی و ارزشی درقلوب همگان جا دارد.
در همین حال آیت الله صالحی مدرس، معاون اول شورای علمای شیعه افغانستان و مشاور ریاست جمهوری در امور دینی سخنران دیگر این همایش پشت نکردن به جبهه را یکی از ویژگیهای مرحوم سیدحسین انوری در زمان جهاد و مقاومت خواند و گفت: با موجودیت سترجنرال انوری، در جبهات جهادی و دوران مقاومت شکست ناممکن بود و ستاره انوری در آسمان جهاد افغانستان درخشان است و با گذشت زمان هر روز درخشان تر خواهد شد و مرحوم انوری، هیچگاه پشت به دشمن نکرد و همیشه در شرایط حساس آن روز خواب را از چشمان دشمنان افغانستان ربوده بود. ستر جنرال انوری بزرگ در دوران جهاد سردار مجاهدت ها و دفاع از ناموس مردم بود و در دوران ولایت و وزارتش سردار سازنده گی بود.
او با بیان اینکه مرحوم سید حسین انوری سردار دفاع و سازندگی بود گفت: مردی که هیچگاه و در هیچ شرایط، کشور و مردمش را ترک نکرد و مردانه در کنار مردم و ملتش ایستاد و او هیچگاه و در هیچ شرایط، کشور و مردمش را ترک نکرد و مردانه در کنار مردمش بود. شجاعت و کارکرد انوری برای همگان معلوم است و نیاز به تفصیل آن نیست؛ مرحوم انوری سردار جهاد و سازندگی در دوران جهاد و مقاومت بود، او در دوران فعالیت هایش در پست های کلان کشور مصدر خدمات فراوان قرار گرفت که بر هیچ فردی خدمات وی پوشیده نیست، مخصوصا خدمات شایسته ی را که در ولایت هرات انجام داد و هیچ انسان منصف نمی تواند آن را نادیده بگیرند.
معاون شورای علمای شیعه افغانستان با بیان اینکه انوری با ایمان راسخ در برابر دشمنان ایستادگی میکرد و آنها را به شکست مواجه مینمود و با توصیف انوری افزود: انوری منافقت نداشت؛ ظاهر و باطن اش یکی بود و آنچه در قلب داشت به زبان جاری می کرد.
تصریح کرد: اکنون نفاق عامل بدبختی مردم افغانستان است، در حالیکه انوری دشمن نفاق و قومگرایی بود و انوری راه نجات مردم افغانستان را ترسیم کرد و بر ماست تا آن را در عمل پیاده کنیم.
داکتر ذبیح الله مجددی فرزند پروفیسور صبغتالله مجددی نیز در این همایش انوری را الگوی شهامت، شجاعت و پای مردی خواند و گفت: مرحوم آقای انوری تا آخرین لحظه زنده گی از کشور نرفت و در هر حالت در کنار مرومش ایستاد و دو صفت شاخص آقای انوری که ایشان را از دیگر رهبران متمایز میسازد این است که اولا او شجاع و نترس بود.
دوما ایشان سخاوتمند بود، او اندیشه های فرا قومی، فرا مذهبی و فرا ملیتی داشت اکنون جامعه ایدههای فراقومی و فرامذهبی انوری بود نیاز دارد.
یکی دیگر از خلق عالی ایشان این بود که اگر کسی نزد شان مراجعه میکرد و مشکل میداشت، بدون توقع و بدون در نظرداشت کدام ملاحظات، ایشان را همکاری و کمک می کرد.
مجددی با بیان اینکه اکنون افغانستان در آتش قومگرایی و مذهبی میسوزد، افزود: انوری ملت واحد میخواست و در سنگرهای جهاد درخشان جلوه میکرد.
وی با تأکید بر اینکه راه انوری باید ادامه یابد، تصریح کرد: انوری با برخی رهبران دیگر فرق داشت، زیرا وی مفکورههای فرا قومی داشت، اما سایر رهبران به منافع شخصی خود فکر میکردند.
مجددی در پایان سخنان خود خاطر نشان کرد: مردم افغانستان باید همدیگرپذیر باشند، زیرا هماکنون وحدت یک نیاز برای آنها محسوب میشود.
حجت الاسلام والمسلمین داکتر سید محمد علی جاوید مشاور رئیس جمهور یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود که انوری را مرد فرا قومی عنوان کرد و گفت: سخاوت، شجاعت و صداقت مرز جغرافیا، دین، قوم و مذهب نمی شناسد و این خصایص در وجود سید حسین انوری آشکار بود و با این منطق مرحوم انوری فرا قومی و فرا منطقوی است.
این عالم دینی با بیان اینکه انوری در هر حالت در برابر دشمنان افغانستان ایستادگی میکرد، افزود: سخاوت و شجاعت انوری سبب شد تا محبوب دلهای همگان شود، زیرا وی فرا قومی و فرا مذهبی عمل میکرد؛ انوری الگوی شجاعت، سخاوت و شهامت بود که نام او لرزه به اندام دشمنان میافگند.
وی تصریح کرد: انوری راستگو بود و بار راستی و صداقتش در دوران حکومت داری خوب درخشید و شخصیت نیک انوری سبب شد تا پس از مرگ وی نیز بیشتر از پیش در قلب مردم جا بگیرد.
مشاور امور دینی رئیس جمهور با اظهار اینکه انوری پلههای موفقیت را یک به یک پیمود، اظهار داشت: این ابر مرد چه در زمان جهاد، چه در زمان مقاومت و چه دوران پس از آن کارنامه درخشانی را از خود برجا گذاشته است.
همچنین سید خلیل الله انوری فرزند مرحوم سیدحسین انوری و رئیس شورای رهبری حزب حرکت اسلامی مردم افغانستان در این همایش با ابراز تشکر از برگذار کننده گان همایش و اشتراک کننده گان آن یاد آور شد که راه و خط فکری و اعتقادی را که انوری بزرگ بنا نهاده و ترسیم کرده است، تا آخر ادامه خواهد داد و تا آخرین نفس برای تحقق اهداف والای آن رادمرد خواهد ایستاد و همانند انوری بزرگ تا آخرین نفس در کنار ملت و مردمش خواهد بود.
رئیس شورای رهبری حزب حرکت اسلامی مردم افغانستان با تأکید بر اینکه احیاکننده تفکرات ناب باشیم، افزود: شخصیتهای افغانستان را ارزش قایل شده و از آنان تجلیل به عمل آوریم، مرحوم پدرم نیز از شخصیت هایی بود که برای برقراری صلح و برادری در افغانستان تلاشهای زیادی کرد و بدون تردید راه آن مرحوم ادامه میابد.
یکی دیگر از سخنرانان داکتر سید حامد انوری، برادر مرحوم سترجنرال سید حسین انوری با اظهار قدردانی و سپاسگذاری از سازمان جهاد فرهنگی جهت برگزاری همایش چهره ماندگار به شخصیت و سه ویژگی مرحوم آقای انوری اشاره نموده و افزود: ایمان، تقوا و پایداری نمونه هایی از ویژگی های مرحوم آقای انوری بود، او از ایمانداری قوی برخوردار بود، همین طور تقوا، تقوا نه تنها به معنای تهجد و صرف عبادت، بلکه تقوایی که ایشان داشت پای بندی به حقوق دیگران بود، اما پایداری مرحوم آقای انوری این بود؛ اهدافی را که یک مجاهد از آغاز انتخاب نموده که همانا تشکیل حکومت اسلامی باشد، ایشان کمتر از پیروزی جهاد و تشکیل دولت اسلامی قائل نبودند.
در این همایش سرکارخانم واعظی مثنوی که برای سپهسالار جهاد سروده بود به خوانش گرفت و در پایان همایش علاوه بر اهدای تصاویر مرحوم سید حسین انوری و سید خلیل الله انوری توسط سید محمد حسینی رسامی شده بود و همین طور لوح تقدیری از سوی سازمان جهاد فرهنگی توسط حجج اسلام؛ داکتر سید محمد علی جاوید مشاور ریاست جمهوری، سید جعفرعادلی«حسینی» رئیس سازمان جهاد فرهنگی، داکتر سید حسین واعظ زاده بامیانی، معاون سیاسی سازمان جهاد فرهنگی و محمد رضا امینی مشاور ارشد ریاست شورای رهبری حزب حرکت اسلامی مردم افغانستان تقدیم گردید.
در اخیر حجت الاسلام والمسلمین محمد باقرناطقی، یکی از اساتید حوزه علمیه کابل و مشاور در ریاست اجرائیه حکومت وحدت ملی با صحبت مختصر و دعائیه همایش را به پایان رسانید.
ناطقی در صحبت کوتاه خویش افزود: ایمان و باور مندی به پروردگار عالمیان انوری را بزرگ مرد و دور اندیش ساخت، او در تقوا و پرهیزگاری نیز یکی از شخصیت هایی بود که بعنوان مجاهد در جهاد اصغر و جهاد اکبر پیروزمندانه بدر آمد، لذا موفقیت آقای انوری که یکی از مجاهدین نستوه کشور ما بود در اهدافش با محوریت ایمان و تقوا فرا قومی و منطقوی عمل نمود و خدمات زیادی را به مردم خویش انجام داد.
قابل یاد آوری اینکه همایش چهره ی ماندگار ازطرف سازمان جهاد فرهنگی به منظور گرامی داشت از کارنامه وشخصیت سترجنرال الحاج سید حسین انوری رهبر فقید حزب حرکت اسلامی برگزار گردیده بود.
این گفتهها در حالی مطرح میشود که مرحوم سیدحسین انوری فقید رهبر حزب حرکت اسلامی افغانستان و مشاور امور نظامی رئیس جمهور حدود ۲ ماه پیش بر اثر بیماری در یکی از بیمارستانهای «هند» دار فانی را وداع گفت و تاکنون در شهرهای مختلف افغانستان و کشورهای آسیایی، اروپایی و آسترالیا از مقام و شخصیت سیدحسین انوری تجلیل گردیده است.
مرحوم انوری یکی از شخصیت های جهادی و پرنفوس در افغانستان بود. وی در سمت های وزارت های کار و امور اجتماعی، زراعت و مالداری، والی ولایات کابل، هرات دو دور وکیل مردم کابل در شواری ملی و اخیرا مشاور ارشد دفاعی و امنیتی رئیس جمهور، جمهوری اسلامی افغانستان ایفای وظیفه کرد.
گزارشگر: سید عباس حسینی
سخنرانان همایش چهره ی ماندگار: افغانستان کنونی نیازمند باورها و اعتقادات «انوری» است/انوری شخصیتی فراقومی و فرامذهبی